Tuesday, October 1, 2013

Karjaan Kiviretki 2013

"Kevään 2013 kattavasta tiedotusviestistä huomasin Lohjan kivipiirin kutsuneen kevätretkelle. Lähtijöitä Vihdistä, ehkä samanaikaisten kivitapahtumien vuoksi, oli tasan kaksi. Mutta mepä satuimme onnekkaasti olemaan entiset naapurit, joten kehkeytyi todella hieno päivä.

Kokoonnuimme Lohjan kirkon kupeessa eli alkajaisiksi katsastimme kutsujien kaiken tarpeellisen hienosti mahdollistavat harrastetilat. Hangon sijaan kurvasimmekin usean autollisen letkan Karjaan hiekkakuopille. Raikkaassa kevätsäässä ja mukavassa tunnelmassa tutkimme soramontun kiviä kukin tyylinsä mukaisesti. Välillä evästimme, vertailimme saaliita ja tieto kulki mukavasti.


Karjaan montulta (Kuva © Tuula Eranti)

Jännitystäkin oli ilmassa, kun lähdimme porukalla katsastamaan vpj Seppo Hyvösen näkemää radioaktiivista kiveä. Erään vikkelän kiviharrastajan kaukaa puuhakkaasti osuma täsmäsuihku kirvoitti sekä naurut, että harmittelut, sillä kivi olisi ollut syytä nähdä nimenomaan kuivana ensin. Tällöin olisi näkynyt hieman välkettä eli jotta osaisimme tunnistaa ja varoa, ettei suotta paljain käsin tulisi käsiteltyä mahdollisesti säteilevääkin kiveä.


Jo kasteltu kivi (Kuva © Tuula Eranti)

Koska itseltäni harmillisesti puuttui muistiinpanovälineet, tarkastin myöhemmin valokuvasta tietoa professori Kalevi Korsmannilta: näyte muistuttaa uraniniittia, mutta asultaan näyte on massamainen. Uraniniitilla on selkeä kideasu, mutta pikivälke on uraniniitin massamainen muoto eli oikeampi termi olisi siis pikivälke. Pikivälke on sitten taas hieman sellainen kansanomainen nimi. Aika usein tuollaiset raskaat mineraalit kuten gadoliitti ovat radioaktiivisia.

Kiitos edellisestä selvennyksestä ja kiitos retkeläisille, myös mukavista tarinoista. Yhteisretket ovat mielestäni kannatettavia tapahtumia, kuten selviää tästä aidosta viestistäni 23.5. lapsilleni: hoipun onnellisena Karjaalla, en humalassa kuten tiedätte, vaan sylissä, olkalaukussa ja kassissa niin painavia, komeita kiviä! Terveisiä Lohjan ja Vihdin kivipiirien yhteisretkeltä!"

- Tuula Eranti
Vihdin Kivikoruharrastajat ry

No comments:

Post a Comment